Cum a fost construit Muzeul Viitorului din Dubai

Când s-a deschis în cele din urmă în februarie 2022, noul Muzeu al Viitorului din Dubai era deja una dintre clădirile preferate ale orașului. Și cum să nu fie? Timp de șase ani, locuitorii și vizitatorii deopotrivă au urmărit curioși fiecare pas al procesului de construcție a acestui reper argintiu strălucitor situat pe autostrada principală din Dubai, Sheikh Zayed Road.
Scheletul geometric a început într-adevăr să prindă contur atunci când au fost adăugate plăcile metalice acoperite cu caligrafie. Odată instalată, o echipă de muncitori se sustragea zilnic pe laturile curbate, desenând priviri și camere de telefon, toată lumea întrebându-se exact ce făceau.
La deschidere, conducătorul Dubaiului, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, a declarat torul din oțel inoxidabil înalt de 77 de metri “cea mai frumoasă clădire din lume”, în timp ce Architectural Digest a numit-o “o pictogramă instantanee (și extrem de instagramabilă). ”
Este un alt superlativ pentru oraș și o piesă de arhitectură cu ani lumină înaintea a tot ceea ce Dubaiul și lumea au mai văzut până acum.
Viitorul pe care îl știm și viitorul pe care nu îl cunoaștem încă
Majoritatea muzeelor prezintă exponate din trecut sau prezent, deci ce este mai exact un muzeu al viitorului?
“Fiecare dintre etaje reprezintă viitorul asistenței medicale, al transporturilor, al aviației, al orașelor inteligente, al serviciilor guvernamentale, al călătoriilor în spațiu, îl numiți”, explică Shaun Killa, partener de design al Killa Design din Dubai, studioul de arhitectură din spatele clădirii. “Dar este viitorul așa cum îl înțelegem poate pentru următorii doi-trei ani.”
Movila verde pe care se află Muzeul Viitorului reprezintă Pământul, clădirea principală simbolizând umanitatea. Dar golul de la centru reprezintă ceea ce nu știm încă despre viitor. Cu alte cuvinte, necunoscutul.
“Oamenii care caută necunoscutul sunt oamenii care inventează și descoperă lucruri”, spune Killa. “Acești oameni vor reface constant muzeul în timp, deci există un continuum perpetuu din cauza necunoscutului. De aceea golul este acolo — aveți înțelegerea noastră despre viitor, și apoi aveți ceva care nu este acolo.”
Sunt chestii existențiale.
Ceea ce se traduce în prezent este o colecție de experiențe interactive care îi duce pe vizitatori într-o viziune a viitorului apropiat.
În holul cavernos, o dronă în formă de pinguin înoată prin aer la o coloană sonoră futurist de bleep-uri și bloops. Un lift, mascat ca o navă spațială cu ecrane pentru ferestre, împușcă vizitatorii în sus într-un zbor de patru minute spre stația spațială OSS Hope, la 600 de kilometri deasupra pământului și 50 de ani în viitor.
Există o bibliotecă de 4.500 de coduri ADN animale pentru a “colecta” pe dispozitive inteligente. Viitoarea zonă tehnologică are o notă de “Black Mirror” despre aceasta, variind de la CyberDog sincer terifiant la chips-uri de plată sub piele, îmbrăcăminte rezistentă la virus și un robot în formă de șoim conceput pentru a controla populațiile reale de păsări.

Dar adevărata frumusețe este spațiul în sine, iar forma acum recunoscută imediat a muzeului. “Trebuia să fie futurist și avea nevoie de un simț al direcției”, spune Killa. “Dacă ar fi fost un oval perfect, ar fi fost stagnant.” Forma torului și golul din afara centrului dau un sentiment de mișcare perpetuă. “Există sentimentul că este în continuă mișcare. Viitorul este mereu în mișcare și trebuie să ții pasul cu el.”

O fereastră spre viitor
Caligrafia arabă care acoperă clădirea funcționează ca ferestre, precum și decor. Scenariul, scris de artistul emirat Mattar Bin Lahej, se bazează pe trei citate din șeicul Mohammed, dintre care cel mai faimos este “Viitorul aparține celor care îl pot imagina, proiecta și executa. Nu este ceva ce aștepți, ci mai degrabă creezi.”
Caligrafia, în grafia clasică thuluth arabă, a fost schițată pentru prima dată de mână de Bin Lahej, care descrie muzeul nu ca o clădire, ci ca “o piesă de artă”. Dar torul s-a dovedit complicat. “Provocarea a fost cum să amestecăm cele trei citate de pe clădire atunci când nu are colțuri și este un oval care merge în sus și în jos”, spune el.
Aceasta a fost, de asemenea, o provocare pentru Killa și echipă. “Ne-a luat patru luni și jumătate să ne dăm seama cum să luăm ceva plat și să-l lipim pe o clădire care este proiectată parametric, iar asta e doar arcuri măturate fără «suprafață»”, spune el. În cele din urmă, au decis să folosească software-ul de filmare, “genul pe care îl folosești atunci când trebuie să pui blană pe un dinozaur”, potrivit Killa. Echipa a păcălit software-ul prin tăierea clădirii în bucăți, pretinzând că nu a fost o suprafață continuă prin “îndepărtarea” vârfului.

Iterația finală a Muzeului Viitorului a fost selectată din proiectele depuse printr-un concurs de șase săptămâni.
Trei săptămâni mai târziu, cu schițe care îi acopereau masa din sufragerie, Killa a lovit o lovitură. “M-am uitat la ei și m-am gândit că nu sunt suficient de buni. Nici unul dintre ei. Nu credeam că vreunul dintre ei se potrivea cu viziunea șeicului Mohammed și nu credeam că vreunul dintre ei este suficient de bun pentru a câștiga”, spune el.
A doua zi, intrând deja în săptămâna a patra a competiției, tot nu a fost fericit. “Am pus niște muzică grozavă și am stat acolo și am absorbit totul. Și apoi în jurul orei 1 dimineața. Am desenat schița care este acum într-un cadru pe peretele biroului nostru. Am desenat-o și am crezut că asta este, exact asta trebuie să fie. Așa că am făcut o poză, am trimis-o pe WhatsA cu tipul care făcea modelarea 3D, am crezut că treaba mea s-a terminat acum și m-am culcat.”

Acea schiță, odată explicată, refăcută la scară și precisă până la un milimetru, a devenit unul dintre desenele care au câștigat în cele din urmă competiția.
Clădirea se bazează pe o structură diagridă cu scheletul care formează suportul principal. În interior, spațiul este în întregime fără coloane. Killa a vrut să fie pe marginea tehnologiei în ceea ce privește construibilitatea.
Pe suprafața clădirii, cele 1.024 de panouri, reprezentând un kilobyte de date, au fost tăiate cu mașini de control numeric computerizat (CNC). Și fiecare dintre aceste panouri este diferit.
“Am mers în industria aviatică pentru a înțelege cum au pus oțel inoxidabil pe partea din față a aripilor avioanelor și în jurul motoarelor și să-l lege chimic și mecanic de fibra de carbon”, spune Killa. “Asta e, în esență, ceea ce făceam.”
Pentru scara în spirală din hol, cea mai înaltă scară dublă helix din lume, au căutat inspirație sub apă. “Antreprenorul ne-a spus că este imposibil și că am proiectat ceva prea greu de făcut. Am spus că suntem siguri că există cineva care poate face acest lucru pentru că este efectiv o primăvară”, spune Killa. Răspunsul? Găsirea unui producător de nasuri submarin care a avut tehnologia și echipamentul pentru a îndoi oțelul.
A existat vreodată un moment în care Killa a crezut că nu ar putea fi posibil să construiască ceea ce și-a imaginat?
“Știam că poate fi proiectat pentru că este practic ca un ou, iar un ou este o formă foarte puternică”, spune el, adăugând că de-a lungul veacurilor, începând cu Piramidele din Giza și Panteonul din Roma, multe dintre cele mai mari clădiri din lume se aflau la limitele tehnologiei din zilele lor.
Și cu toate progresele tehnologice care împing granițele folosite de Killa pentru a aduce clădirea la viață, Muzeul Viitorului a adus la viață viitorul arhitecturii în Dubaiul de astăzi.

Nota medie 0 / 5. Numărul voturilor 0

Fii primul care lasă o evaluare!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie-l şi prietenilor tăi!